mrocznyraj.pl Strona Główna mrocznyraj.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kącik pellpa
Autor Wiadomość
Wapniak 
Dominus Invincibilis

Wysłany: 2010-03-09, 19:38   

Skąd są te bronie?

Blood for the Blood... Angels?

Aktualnie mam przestój w malowaniu.

REDAV 
Orlenator farsinator

Wysłany: 2010-03-10, 06:41   

Hej,

Na początek powiem że jeśli Tau mogli by grać takimi jednostkami jak Crizisy z tarczami i mieczami to było by niesamowicie bo połączenie jest świetne :mrgreen: .

Widzę że konsekwentnie malujesz swoje modele i chwała ci za to :-D . Widać na niektórych modelach a elementach że się nie błyszczą więc powstaje tu pytanie - Jakich washów używasz ??. Tych GW czy robisz je sam no i z jakiej farby ??. Może to też kwestia zdjęć ponieważ jeśli flash odbije się od modelu to nawet i matowe modele będą miały jakieś tam odbłyski. Widać też że miejscami wash wniknął raczej w krawędzie i nie aż tak bardzo pokrywa miejsca których nie powinien (szczególnie widać to na srebrnych metalikach i na zielonych zbrojach Gwardzistów). Jak będę miał chwilkę czasu to postaram się pomalować jakiś element i zrobię toturial aby wyjaśnić jak mi się to widzi no a przy okazji będzie to pomocne dla ciebie.

Pozdrawiam,
RED
Stawię mu czoło.
Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie,
A kiedy przejdzie,obrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach nie ma nic.
Jestem tylko ja."
Frank Herbert,"Diuna"

pellp 

Wysłany: 2010-03-10, 07:16   

Wapniak proszę bardzo, są to bronie odebrane figurkom z Dark Age (rękojeść miecza znalazłem w bitsach u Gimiaka natomiast rękojeść topora zrobiłem z 2 flamerów TAU):

Redav szczerze bałem się czy grubo mnie nie zjedziecie za te konwersje :) po prostu intuicyjnie wydawało mi się, że będą im pasowały. Używam washów z farby Decorfun, lecz przegiąłem z proporcjami przy ostatnim modelu TAU :/ Przyznam, że nie rozjaśniam krawędzi - boję się tego, z tego co pisał mi Gimiak jest to prostą sprawą i po washowaniu mogę swobodnie pociągnąć je jaśniejszym kolorem więc zawsze będzie na to czas.
Z góry bardzo Ci dziękuję za tutka, jak wiesz jestem mega laikiem więc każda porada jest dla mnie złotem :)
Pozdrawiam.

REDAV 
Orlenator farsinator

Wysłany: 2010-03-12, 08:41   

Cytat:
Redav szczerze bałem się czy grubo mnie nie zjedziecie za te konwersje :) po prostu intuicyjnie wydawało mi się, że będą im pasowały. Używam washów z farby Decorfun, lecz przegiąłem z proporcjami przy ostatnim modelu TAU :/ Przyznam, że nie rozjaśniam krawędzi - boję się tego, z tego co pisał mi Gimiak jest to prostą sprawą i po washowaniu mogę swobodnie pociągnąć je jaśniejszym kolorem więc zawsze będzie na to czas.
Z góry bardzo Ci dziękuję za tutka, jak wiesz jestem mega laikiem więc każda porada jest dla mnie złotem :)

Spokojnie nikt tu cię nie zjedzie a jedyne co możesz usłyszeć to rzetelną ocenę bo akurat uważam że taka jest najbardziej wartościowa no i sam wiem że dobre uwagi nie idą w las tym bardziej że każdy z nas dąży do ideału. Do do washów to może być że są przyczyną świecących się malunków. Kiedyś hen temu miałem podobny problem z starymi washami GW (na szczęście ten nowe są super matowe). Radził bym jednak zainwestować w porządne farbki do modeli i spokojnie mogą to być farby Valleyo bo ja sobie je bardzo cenię. Co do samych washów to można je robić samemu ale to pokażę ci w toturialu który powinienem zrobić około poniedziałku/wtorku bo dopiero wtedy będę miał czas.
Zwrócę ci jeszcze uwagę na podstawki i nie chodzi mi o to że się świecą :mrgreen: . Głównie chodzi o to że są dosyć poszarpane i jak by nieforemne. Powinieneś zdecydować się na jakiś konkretny geometryczny kształt ponieważ nada to estetyki pracą. Nie musi być to okrągła podstawka ponieważ to modele na półkę ale np kwadratowa mogła by być fajna. Poeksperymentował bym też z jakimiś krzaczkami trawkami, patyczkami i suszonymi połamanymi listkami (następny fajny plac do zabawy dla modelarza). Większość rzeczy znaleźć można w parku a trawki statyczne można kupić np u gimiaka (te z heki są fajne). Nie trzeba też kraść swojej córce drzewek bo spokojnie można wziąść kawałek krzaczka z dworu i będzie prezentował się podobnie albo i lepiej bo w końcu to prawdziwe drzewo ;-)

Co do konwersji to jeszcze raz pochwalę bo bardzo udane połączenie ci wyszło tak więc czekam na kolejne experymenty :mrgreen:

Mam nadzieję że aż przesadnie nie naględziłem hehe.

Pozdrawiam,
RED
Stawię mu czoło.
Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie,
A kiedy przejdzie,obrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach nie ma nic.
Jestem tylko ja."
Frank Herbert,"Diuna"

Wapniak 
Dominus Invincibilis

Wysłany: 2010-03-12, 11:11   

Crisis suity z bronią do CC - jak dla mnie super pomysł. Przypominają teraz Gundamy :-)

Blood for the Blood... Angels?

Aktualnie mam przestój w malowaniu.

pellp 

Wysłany: 2010-03-12, 18:41   

REDAV podstawki wykonuje zawsze na okrągłej podstawie, dodaję wyłącznie górną część w postaci "niby" ziemi lub skał - wszystko wykonane jest z glinki modelarskiej. Co do wyschniętej flory to faktycznie pomysł przedni.
Dzięksy za słowa otuchy ;>
Postaram się wrzucić dzisiaj stealth TAU oczywiście skonwertowanego :)
OKI udało mi się skończyć gościa:

pellp 

Wysłany: 2010-03-23, 20:59   

Następne zakończone:

pellp 

Wysłany: 2010-04-10, 17:54   

pellp 

Wysłany: 2010-04-13, 16:10   

pellp 

Wysłany: 2010-05-02, 09:44   

Następne zakończone:

Vaati_v23 
Ultramarine

Wysłany: 2010-05-02, 10:13   

loler napisał/a:
lukas napisał/a:
nom, szkoda. Ocenię tylko orka - cieniowanie skóry i drybrush to dla malującego orków "must do". Co do używania rozwodnionej farby - często tego używam, bo to niezła technika, wystarczy znaleźć swój sposób. Polecam, battlewagon jest robiony w 70% właśnie nią.

zgodzę się z Tobą w dokładnie 0%. .

hahah :lol:

- pomysł z mieczem u crisisa świetny.widac że do modelu zabierasz się dopiero wtedy gdy masz na niego pomysł
-tak samo spodobało mi się że modele tau ( i kilku marynarzy ? ) ,np. stealth ,"podkreślasz " ice blue. to dało efekt który bardzo mnie zainteresował,i chyba go wykorzystam przy malowaniu.
- i the best of : termos z ręko toporem( ? ).pomysł wgniata w ziemię.

Mam duże smaczki APOKALIPTYCZNO-PODOBNE

Zainteresowanych pisac na gg!

Gimiak 
Administrator

Wysłany: 2010-05-02, 17:05   

Widzę, że trawa poszła w ruch. Było spróbować dać tą jasną na te ciemniejsze podstawki kolego. Poza tym widać postępy. No ale co z krawędziowaniem?

Na pierwszej fotce - twarz bez wyrazu, maznąłbyś chociaż jakąś bardzo rozwodnioną farbą w zakamarki aby nie była taka dwuwymiarowa. ;)

Ps: prędkość masz niezłą. ;)

Szukasz bitsów? Kliknij tutaj.

pellp 

Wysłany: 2010-05-03, 07:54   

Vaati nawiązując do crisisów to faktycznie długo szukałem w miarę pasujących skalą bitsów. Kolor którym wypełniam "szpary" TAU to DecorFun 529. Termos z toporem .... ciekawy bits, niestety nie mam pojęcia z jakiej beczki wyskoczył - pierwszy raz spotkałem się z taką częścią.
Oj Gimi :) na krawędziowanie zawsze będzie czas :) experymenty z trawą rozpoczęte, efekt marny - daj mi trochę czasu. Z twarzami mam najwięcej problemu, muszę poćwiczyć na bitsach. Co do prędkości malowania ;> to miałem kilka wieczoro-nocek wolnych, córke sprzedałem mojej matce :)

pellp 

Wysłany: 2010-05-13, 07:22   

Wczoraj skończyłem pierwszego gościa z chaosowej serii (połysk na zbroi i płaszczu jest efektem flasha):
Ostatnio zmieniony przez pellp 2010-05-23, 08:49, w całości zmieniany 1 raz  

pellp 

Wysłany: 2010-05-16, 06:23   

Przypadkiem znalazłem część, którą użyłem do konwersji terminatora - zerknijcie:
http://www.allegro.pl/sho...item=1040265040
http://www.forgeworld.co....COMBAT-ARM.html

Odpowiedz do tematu